Популярні публікації

понеділок, 22 серпня 2016 р.

GLOBAL PERMANENT WAR НЭМЦОВА, БУЗИНУ, ШЕРЕМЕТА ВБИЛИ - ЗЛОЧИНЦІ НА ВОЛІ

Цієї суботи, 20 серпня, виповнився рівно місяць з моменту вибуху автомобіля "Субару" під керуванням Павла Шеремета в центрі Києва. Влада запевняє, що роблять все можливе для розслідування резонансного злочину - працюють кращі фахівці розшукової справи відкликані з пенсії і навіть агенти ФБР.

Тим часом, в публічному полі з'являється мінімум інформації про справу. Правоохоронці та влада явно говорять про нього вкрай скупо і неохоче.

"З ранку ми заслуховували нові деталі. Я не можу сказати, що є великий прорив. Звичайно, є величезна рутинна робота, яку ми виконуємо. Я категорично проти того, щоб деталі розслідування розголошували, хто б це не був - чи ГПУ або хтось то інший. Це шкодить розслідування ", - сказала два дні тому глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

"Країна" розбиралася, що все-таки стало зрозуміло через місяць вбивства і на які питання досі не отримано відповіді.
Що стало зрозуміло після вбивства Шеремета

1. На перших порах слідство було дезорієнтована

Підрив машини Шеремета стався в дуже несприятливий момент. За результатами люстрації і переатестації в поліції виник дефіцит професійних слідчих і оперативників, які могли якісно оглянути місце події, зафіксувати сліди злочину, вичленувати потрібних свідків і результативно їх допитати, нарешті скласти грамотний план подальшого розслідування, на який спирається будь-яке більш-менш складна справа. Навіть провладні політики це визнали. Як заявляв відставний генерал міліції і нинішній губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль, "Хатія Деканоїдзе бачила злочинців хіба що у фільмі" Місце зустрічі змінити не можна "і навряд чи здатна організувати розслідування на належному рівні.

Кричущу непрофесійність підтверджується тим, що через кілька днів на місці події працювали експерти, після того як пройшов дощ, сотні пішоходів і проїхало безліч автомобілів. Повна зневага до розслідування на перших порах продемонстрував і глава МВС Арсен Аваков, який навіть не зволив перервати свою відпустку і прибути до Києва. Навіть генпрокурор Юрій Луценко визнав, що до розслідування необхідно підключати старих професіоналів і заговорив про повернення в поліцію кращого оперативники МВС - відставного генерала Василя Паскала, якого раніше з ганьбою вигнали під тиском "активістів і громадськості" як "донецького кадра Януковича".

2. У слідчих завівся "кріт"

Коли розслідування більш менш розгойдати і пішло вперед виникла інша проблема, яка була в правоохоронних органах завжди але ще ніколи не виявлялася настільки чітко. Не встигли оперативники вилучити террабайти записів вуличних відеокамер і скласти протоколи огляду корисних відеозаписів, щоб виокремити потрібні кадри, як спеціально оброблений відеоролик - строго конфіденційний - з'явився в розпорядженні журналістів.

З одного боку радує, що у нас настільки піднялася планка журналістів-розслідувачів, що вони блискавично дістають відео - ще до того як його поширили серед розшуковців Києва. З іншого - сумно, що "кроти" зливають критично важливу інформацію ще до того як вона була реалізована, тим самим даючи злочинцям повний розклад про кроки слідства, спрямованих на їх затримання. Після цього зливу проявилася кричуща неузгодженість дій МВС і прокуратури.

Радник глави МВС Іван Варченко заявив, що ролик нібито спеціально передали журналістам, щоб побільше людей його переглянули і змогли впізнати кілерів. А генпрокурор Юрій Луценко навпаки обурився і пообіцяв з ганьбою вигнати з правоохоронних органів людей які злили цю таємну інформацію.

Через таку нестиковки в заявах зовнішній спостерігач міг би зробити висновок, що відео свідомо "злила" поліція з відома свого керівництва.

Втім, хто ж все-таки цей "злив" справив насправді службове розслідування так і не встановило з однієї простої причини - коло людей, які мають доступ до матеріалів розслідування, настільки розширився, що навіть тільки перевірка на поліграфі може зайняти кілька місяців, чого слідчі собі дозволити не могли. Адже слідча група в цей час була б демотивована і знекровлена.

3. Вбивство було виконано професійними кілерами

За відеоролику, який з'явився завдяки "кротам" у відритому доступі, стало зрозуміло, що підготовку і реалізацію цього злочину здійснювали професіонали на високому технічному рівні. Судячи з відео - це чоловік і жінка, які із застосуванням правил конспірації розділилися. Були проведені і підготовчі заходи. Як згадували знайомі Шеремета, місце, де зазвичай парковали автомобіль "Субару", було зайнято якимсь підозрілим бусиком. Який після виконання парковки "Субару" відразу ж поїхав. Вибуховий пристрій переносила жінка в сумці, так як викликала б менше підозри ніж чоловік.

В обумовлений час жінка піднесла пакет до двору Шеремета, де її страхував чоловік. Кілер чоловічої статі так само застосовував конспірацію - прикидався напідпитку бездіяльно хитким громадянином. Кріпленням вибухівки безпосередньо біля водійського місця "Субару" займалася жінка біля водійського сидіння під днище, після того як спільник одним рухом ретельно протер низ автомобіля, щоб пил не завадила прімагнічіванію і парочка тут же ретирувалася. На відеозаписах можна оглянути обриси кілерів, але неможливо розгледіти риси обличчя. Така поведінка вбивць вказує на знання справи, "народні месники" так себе не ведуть.

4. Вбити хотіли саме Шеремета

У перші дні після вбивства ретельно обговорювалася версія, що бомба призначалась не Павлу Шеремету, а його громадянської дружина - співвласниці "Української правди" Олени Притули. На це побічно вказувало те, що автомобіль "Субару" належав саме Притулі. Більш того, друзі Шеремета і його цивільної дружини стверджують, що за журналістами з початку весни велося стеження. Через це Олена Притула не відповідала на дзвінки з невідомих номерів. Цей факт відкидає версію, що підірвати планували Притулу геть - адже за такий тривалий термін можна було вивчити розпорядок дня і звички настільки, що відпрацювати вбивство можна було в автоматичному режимі.

Якщо кілери причетні до стеження вони напевно бачили, що в автомобіль сів не той об'єкт і злочин було б відстрочено в часі. А так як цього не сталося, ймовірно все таки бомба якраз призначалася саме Павлу Шеремету. Тим більше, що він з дня на день їздив саме за цим маршрутом на цій же машині.

5. Врятувати журналіста було неможливо

На перших порах розганялися чутки ніби "швидка" приїхала занадто пізно, перехожі тинялися і не допомагали вивільнити потерпілого і ще живого Павла Шеремета з палаючого автомобіля. Як відзначають фахівці-вибухотехніки, навіть кілька сот грамів тротилу здатні на відкритому просторі перебити залізничні рейки.

У випадку з вбивством Шеремета, за попередніми підрахунками вибухівки було не менше 400 грамів, до того ж вибух був спрямованим, концентрованим на водійське місце. На умовах анонімності медики, що працюють в сфері медицини катастроф, кажуть, що шансів на виживання після такого вибуху у журналіста не було навіть якби поруч чергував вертоліт санавіації. Адже травми, отримані після детонації пекельної машини, були несумісні з життям.

Що до сих пір не ясно в убивстві Шеремета

1. Мотив вбивства

При розслідуванні будь-якого вбивства в якості конструктивних елементів складу злочину слідству необхідно встановити мотив і мета вчинення злочину. Ось тут якраз виникає проблема. Наприклад для російської влади Павло Шеремет, хоч і асоціювався з Борисом Нємцовим і опозицією, однак практично не бував в РФ і постійно живучи в Україні, фактично став нешкідливим. Те ж саме стосується і чинної влади в Україні. Шеремет, за відгуками друзів і знайомих, завдяки вродженій комунікабельності підтримував однаково хороші відносини з політиками з різних таборів, тому складно, практично неможливо, уявити навіщо комусь з можновладців з України замовляти його вбивство.

Однією з небагатьох зачіпкою є останній блог Шеремета, в якому він писав про наростаючі протиріччя між силовиками, підконтрольними президенту і силовиками, підконтрольними Авакову. Один з друзів Павла в день вбивства сказав, що саме в цьому блозі ключ до розгадки мотивів злочину. Правда, в чому мотив - не зовсім зрозуміло. Авакову не сподобалося, що Шеремет засудив дії близької до нього депутата Дейдея, які разом з бійцями в камуфляжі тиснув на суд? Президенту не сподобалося, що Шеремет занадто тепло відгукнувся про "Азов" і його командира Білецький, який зараз починає власний політичний проект на темі жорсткої критики Порошенко?

Ще один підозрілий момент - інформаційна кампанія, яку ведуть останнім часом проти "Української правди" цілий ряд блогерів, орієнтованих і на президента, і на Народний фронт з Аваковим. Олена Притула у своєму першому блозі після смерті Павла Шеремета навіть згадала про один з таких блогерів - Сергій Іванові, назвавши його покидьком. Самого Іванова, до речі, днями допитали у справі про вбивство. Але чи встановлена ​​слідством зв'язок між піар-кампанією проти "Української правди" і вбивством Шеремета - поки не повідомляється.

Також обговорюється версія вбивства з метою "підстави". Тобто, у кого-то незадовго до вбивства з'явилися якісь документальні свідчення дій, які робить (або планує зробити) хтось проти Шеремета або УП (на кшталт слів Кучми про Гонгадзе на плівках Мельниченка). І під ці свідоцтва вбивають Шеремета, щоб потім зазначені вище документи оприлюднити.

Але, повторимося, все це курсує на рівні чуток і гіпотетичних припущень. Ніяких конкретно фактів на користь тієї чи іншої версії ще не пред'явлено.

2. Яка головна версія вбивства журналіста

Спочатку було озвучено кілька головних версій, які висунуло слідство. За словами радника міністра МВС Зоряна Шкіряка, розглядає чотири версії вбивства: "Базових версій чотири, хоча в результаті слідства можуть виникати і інші, і над цим зараз працюють слідчо-оперативні групи поліції і СБУ. Перша: професійна діяльність. Друга, на моє глибоке переконання, підкріплена більш вагомими аргументами: російський слід, тобто робота російських спецслужб. Третя: можливий замах на Олену Притулу. І четверта: особисті мотиви, неприязні стосунки - в принципі, така версія включається в список автоматично ".

На сьогоднішній день так і не ясно до кінця яка ж версія, на думку правоохоронців, залишилася головна. Що побічно говорить про те, що поки серйозних зрушень у справі немає.

3. Чи стежив за журналістом Троян

У перший же день вбивства спливла інформація, що за Шереметом була організована стеження під егідою заступника голови Нацполіціі Вадима Трояна (людини, особливо близького до Авакову). Пікантності ситуації додав той факт що в цей момент Троян був у відпустці і не зволив з нього вийти достроково щоб порозумітися - чи була стеження. Ще більше питань додалося, коли Хатія Деканоїдзе замість того щоб відразу спростувати наявність стеження заявила, що це встановить службове розслідування.

Вже через кілька тижнів Троян не поспішаючи вийшов з відпустки і заявив, що негласні слідчі заходи по відношенню до Шеремету не проводилися. Трохи пізніше МВС заявило, що перевірка встановила - незаконного стеження не велося. Втім, так як МВС, по суті, перевіряла саме себе (точніше, свого начальника), особливої ​​довіри ця заява не викликала.

Питання як і раніше відкрите.

4. Чим допомогли агенти ФБР

Спочатку після вбивства геннпрокурор Луценко повідомив, що, крім версії про вбивство за професійну діяльність, в ГПУ розглядають версію про дестабілізацію ситуації в країні. У зв'язку з цим він запропонував посилити увагу до масовими акціями в Києві. "Не думаю, що ми повинні щось забороняти, але будь-які акції найближчим часом повинні організовуватися із застосуванням рамки металошукачів. Також Луценко сказав що тип вибухівки вже встановлений і в цьому допомогли агенти ФБР. Однак досі незрозуміло який процесуальний статус у іноземців в Україні і наскільки допустимими будуть здобуті ними відомості. На даний момент абсолютно незрозуміло, що ж все таки розкопали агенти ФБР, якщо особистості кілерів встановлюють співробітники управлінь поліції Києва, показуючи киянам неякісні стоп-кадри з відео.

Глава Служби безпеки Василь Грицак на нараді з Порошенком запевняв, що силові структури залучили до слідчих дій кращих фахівців. "У нас є база даних застосування саморобних вибухових пристроїв. Розраховуємо на допомогу і консультативну, і практичну іноземних партнерів", - відзначав Грицак. Однак поки так і невідомо, чим допомогли слідству ці бази даних.

Директор національної розвідки США Джеймс Клеппер допустив,
що вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова так і залишиться нерозкритим: "Ми не знаємо. У нас немає ніяких унікальних даних про те, хто це зробив, - сказав Клеппер, виступаючи в понеділок у Раді з міжнародних відносин в Нью-Йорку.
"Спираючись на історію, ризикну припустити, що ми ніколи не дізнаємося.
Хоча я впевнений, що сам президент Володимир Путін проведе особисту розслідування ".
ІМХО.
НЄМЦОВА, БУЗИНУ, ШЕРЕМЕТА ВБИЛИ ТІ КОГО НАВІТЬ ФБР НЕ ЗНАЙДЕ.

Немає коментарів:

Дописати коментар