Популярні публікації

пʼятницю, 22 липня 2016 р.

GLOBAL PERMANENT WAR ШЕРЕМЕТА ХОТІЛИ НАЛЯКАТИ.

Вбили Шеремета: "Слідчі побоюються, 
що громадськість не повірить 
в об'єктивність розслідування"
Ярослав Маркін, Віктор Андрєєв, Анастасія Рябоконь
21 липня 2016, 23:44
У п'ятницю, 22 липня, в Українському домі відбудеться прощання з відомим журналістом, ведучим на радіо Вести Павлом Шереметом, якого вбили в середу вранці в центрі Києва, підклавши вибухівку в авто. Церемонія призначена на 11:00. Увечері його перевезуть літаком на батьківщину -  до Мінська, поховають в суботу на Північному кладовищі, поруч з могилою батька.

Як організували вибух
Джерело «Вістей» в поліції каже, що Subaru, в якому був Шеремет, спрямувала його до боксу колишнього МРЕВ ДАІ для експертизи. З великою ймовірністю встановлено, що вибуховий пристрій був закладений під днище, - про це свідчать оплавлені всередину краю рваного отвору під водійським кріслом.

За даними наших джерел в прокуратурі, потужність заряду розраховував хороший фахівець: зруйнований тільки салон, а кузов автомобіля майже не постраждав. Так дозовано закласти вибухівку міг тільки фахівець. Зараз експерти встановлюють тип вибухівки.
За попередніми даними, це може бути пластичне вибухова речовина зі вставленим детонатором. На думку одного з опитаних нами експертів, використовувалася тротилову шашку в 200 гр «Якби під машину заклали заряд в 400-600 г, як говорив радник глави МВС Зорян Шкіряк, то сила вибуху була б більше: вибило б скла в машині і оглушило що стоять поруч перехожих », - сказав він на умовах анонімності.

А ось як привели заряд в дію - питання. «Є кілька способів. Найпростіше організувати вибух в момент старту, коли включають запалювання. Але тоді немає гарантій, що в машині буде той, хто потрібен. І якщо вибух стався пізніше, отже, злочинцям було важливо зрозуміти, хто в авто. Може бути, використовувався електродетонатор, до якого підключають мобільний телефон, детонатор на радіокеруванні або з дистанційним брелоком. Крім того, можна використовувати пристрій з затримкою, яке спрацює при русі », - продовжує наш співрозмовник.

Як з'ясували «Вести», в Україні працювала група людей, які вже організовували схожі вибухи, використовуючи мобільні телефони. Вони пізнані, і якраз зараз їх почали активно розшукувати.

Можливий вбивця на відео
Оперативники по кадрам розбирають відео з камер спостереження. Є робоча версія, що вбивці в момент вибуху були неподалік, щоб упевнитися, що Шеремет загинув. При цьому на одному з відео упізнав можливого вбивцю екс-співробітник відділу по боротьбі з тероризмом варшавської поліції Анджей Мрочек.

Один з перехожих - чоловік в капелюсі з тростиною - поводиться неприродно: «Йде у напрямку, по якому їде машина Шеремета. Доходить до перехрестя і зупиняється. Машина ще не доїхала, а він уже затримався. Варто спиною до вулиці. У момент вибуху не здригнувся. Після вибуху лівою рукою поправляє щось у кишені. Один з останніх біжить до авто, при цьому тростиною не користується ».

Співробітники поліції переглядають відео і з камер навколишніх кварталів, щоб обчислити підозрілих спостерігачів. Збирають інформацію з вишок телефонного зв'язку в районі вбивства: вхідні та вихідні дзвінки, SМS, ММS, дані 3G, GРRS, випадки переадресації і пропущених викликів. А також намагаються отримати доступ до сторінок в соцмережі Павла, щоб почитати його останню листування.

Справи Шеремета і Бузини веде одна група
До групи слідчих входять представники МВС і СБУ, процесуальне керівництво над слідством здійснює прокуратура. За словами радника голови СБУ Юрія Тандіта, розглядають шість версій.

«Одна з основних - спроба через вбивство дестабілізувати ситуацію. Будуть інші новини, які будуть використовувати, щоб показати: в Україні немає влади », - сказав він, відмовившись озвучувати інші. В Україну вже прибули співробітники ФБР, які допомагають у розслідуванні. Однак за нашим законодавством іноземним слідчим заборонено збирати докази в Україні, так як вони потім можуть бути визнані неприпустимими, тому співробітники ФБР лише консультують слідчу групу Главку Нацполіціі Києва, сформовану із співробітників, які розкривали вбивство іншого журналіста, Олеся Бузини. Нагадаємо, затриманих за підозрою в його вбивстві суд відпустив.

Як розповіли наші джерела в поліції, слідчі побоюються, що громадськість, як і в справі Бузини, не захоче вірити в об'єктивність розслідування і провину людей, які можуть бути причетні до кримінального крила одного з добробатов. Але це поки тільки одна з версій, попереджають джерела в поліції.

Як заробляють на трагедії
Одне з питань, який виник після трагедії - поведінка очевидців. Частина людей кинулася витягати ще живого Павла, інші ж взялися за телефон, щоб зробити криваве відео. Пізніше з'явилася інформація, що ці матеріали вони намагалися продати журналістам. «Я сам чув на місці, як один свідок сказав:« У мене відео є », а дівчинка-кореспондент зраділа:« Давайте, ми його у вас купимо », - розповідає глава порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов.

Українські телевізійники кажуть, що як такого ринку «страшного» відео у нас немає, але час від часу вони все ж платять за такий контент. «Буває, дзвонять автори відео з ПП і просять по 1000 грн, але це дорого. Зазвичай ціна до 500 грн », - розповіла співробітниця одного з телеканалів.

За словами соціологів, під час трагедії, ми зіткнулися з двома соціальними явищами: феноменом очевидця (коли чим більше у трагедії свідків, тим менше кидаються на допомогу) і зовсім новим. «Те, що багато хто воліє стояти і знімати відео, це приклад нової« моралі мандрівника », коли люди не відчувають себе відповідальними, а перетворюються в спостерігачів. Також фактор нової культури, коли можна заради лайків зняти відео і заявити про себе без зусиль », - пояснює соціолог Євген Головаха.
За матеріалами "Весті. УА" http://vesti-ukr.com/kiev/158343-ubijstvo-sheremeta-sledovateli-opasajutsja-chto-obwestvennost-ne-poverit-v-obektivnost-rassledovanija
ІМХО.
1. Підірвали толову шашку.

Величина заряду 200 грам тротилу не гартує 100 % вбивства. Важке поранення, інвалідність
Ті хто дав вказівку фахівцям підірвати автомобіль саме з Шереметом мали мету тільки публічне залякуваня .
2. Спецслужби України знають хто підірвав та замовив, але не мають повноважень на арешт виконавця, а тим більше замовника, тому справу передали ФБР.


Немає коментарів:

Дописати коментар