Популярні публікації

четвер, 1 грудня 2016 р.

GLOBAL PERMANENT WAR РОЗСТРІЛ В УКРАЇНІ ЗА СУДОВИМ РІШЕННЯМ ВІДМІНИЛИ.

Смертна кара:
За що в Україні розстрілювали 20 років тому і чому перестали це робити
30.11.2016 12:48
Смертна кара дісталася Україні в спадок від СРСР разом з Кримінальним кодексом 1961 року.
Скасування смертної кари в Україні документально закріпили 13 років тому. 1 липня 2003 р вступив в силу підписаний Україною Протокол Європейської конвенції про права людини, що передбачає повне скасування смертної кари. Але питання її відновлення з тих пір так і залишився на слуху. Ідея повернення розстрільної статті в українське кримінальне законодавство свого часу об'єднала навіть таких непримиренних ворогів, як комуністи і "свободівці". Актуальною вона залишається і до цього дня. Тепер стратити пропонують в рамках боротьби з корупцією і за злочини в зоні АТО. Хоча в цілому соціологи відзначають гуманізацію суспільних настроїв.

Історія питання

Смертна кара дісталася Україні в спадок від СРСР разом з Кримінальним кодексом 1961 р До 1995 р за кількістю смертних вироків Україна мала один з найвищих показників у світі.
У 1994 р розстріляли 60 осіб і винесли 143 смертних вироки. За 6 місяців 1995 р до смерті засудили 74 осіб.
Яка кількість людей стратили - невідомо.
При цьому по апеляції скасували 25 вироків, помилували 20 осіб. У 1996 р за 6 місяців виконано привели ще 85 смертних вироків.
Хоч взятий Україною курс на Європу відразу після здобуття незалежності припускав скасування смертної кари, скасувати її відразу не вдалося. Рішення про скасування було прийнято в 1992 р, а в 1995 р, вступаючи до Ради Європи, Україна ввела мораторій на смертну кару. Але процедура була виконана з порушеннями, фактично мораторій на розстріли злочинців заробив лише в 1997 р.
Ратифікація протоколу № 6 до Конвенції про захист прав і основних свобод людини, який стосується скасування смертної кари, сталася в 2000 р Протокол набув чинності в 2003 р
Верховна Рада України в 2001 р прийняла новий Кримінальний кодекс, в якому смертна кара була замінена на довічне ув'язнення.
Скасування смертної кари підтримав Конституційний суд України, як таку, що суперечить нормам Основного закону. Суд назвав страту "довільним позбавленням людини його права на життя". "За" скасування розстрільної статті висловилися і правозахисники: мовляв, такий вид покарання не стримує і знижує рівень злочинів, не всі засуджені дійсно винні, і це найзручніший спосіб розправи з неугодними.

За що розстрілювали в незалежній Україні

Отримати "вишку", згідно з Кримінальним кодексом 1961 р можна було за умисне вбивство з обтяжуючими обставинами, диверсію, посягання на життя держдіяча, представника іноземної держави, суддю або працівника правоохоронного органу.
Так, в 1991 р до розстрілу за вбивство і згвалтування бібліотекарки був засуджений тричі судимий за крадіжки і розбій алкоголік В'ячеслав Романчук. 30 березня 1991 р Романчук напився, прийшов в міську бібліотеку і з порога накинувся на завідуючу. Затягнув жінку в її ж кабінет, зірвав одяг, а потім протягом декількох годин бив жертву, гасив об її тіло запалені сірники, відкусив їй кінчик носа, а потім задушив.
Батько і син бібліотекарки, не дочекавшись її будинку, пішли до неї на роботу дізнатися, що трапилося, і спробували затримати вбивцю. Але Романчук збив їх з ніг і втік. А потім з'явився в міліцію з повинною. Мабуть, розраховував на поблажливість. Однак повністю в скоєному так і не зізнався, заперечував, що ґвалтував жінку. Медична комісія визнала Романчука хронічним алкоголіком, що вимагає примусового лікування. Однак фахівці в один голос заявили, що в момент скоєння вбивства він віддавав собі звіт у своїх діях, тому суд засудив обвинуваченого до смертної кари.
У 1996 р до смертної кари через розстріл був засуджений уродженець Кабардино-Балкарії В'ячеслав кошер, неодноразово судимий за крадіжки та вимагання та скоїв вбивство. У грудні 1995 року він з дружиною і друзями відпочивав в одному з кафе в Євпаторії. Випила компанія вирішила продовжити пиятику на свіжому повітрі, і кошер прихопив з собою склянку. Бармен попросив повернути посуд або заплатити за неї. Реакція рецидивіста була страшною: він кинувся до машини, повернувся в кафе з автоматом Калашникова, випустив чергу в стелю і по вітрині бару. А зі словами "за склянку ти заплатиш життям" розстріляв бармена. Люди, що знаходилися в той момент в цьому ж кафе, дивом не постраждали. Суд визнав обвинуваченого "виключно небезпечним для суспільства" і призначив йому найвищу міру покарання - розстріл.
Одним з останніх страчених в Україні маніяків став уродженець Березані Київської області Анатолій Кривобок. Маючи величезну кількість судимостей за розбої та крадіжки, він навіть змінив прізвище на Тимофєєв (ймовірно, бажаючи приховати багате кримінальне минуле) і почав вбивати людей похилого віку. Перше вбивство скоїв у 1991 році в Київській області. Під час пограбування будинку літня господиня повернулася невчасно, і щоб приховати сліди злочину, Кривобок вбив жінку і спалив будинок, вкравши при цьому кілька золотих кілець.
Також він убив ще одну жінку похилого віку в Київській обл. Причому в Жмеринці він не тільки пограбував 88-річну бабусю, але ще згвалтував її і задушив, але упустив документи на місці злочину. Бажаючи сховатися від слідства, грабувати і вбивати перебрався до Вінницької області. Тікаючи від погоні, перебрався в Росію, вбивав пенсіонерів в Підмосков'ї. У вересні 1992 р його зловили і екстрадували в Україну, де він і був страчений за вбивство 13 беззахисних людей похилого віку. Вирок встигли привести у виконання до введення мораторію.
А от самому страшному маніякові України Анатолію Онопрієнко вдалося уникнути розстрілу. Онопрієнко був засуджений до смертної кари за вбивство мінімум 52 чоловік, але вирок так і не був приведений в дію через вступ України до Ради Європи. Другий президент України Леонід Кучма скасував вирок. Онопрієнко помер у в'язниці від серцевої недостатності в 2013 р Правоохоронці затримали Онопрієнко в 1996 р В ході слідства він із задоволенням і з подробицями розповідав про свої вбивствах.
Матеріали справи налічували 99 томів, вирок був готовий в 1999 р, його зачитували 12 годин. Суд визнав Онопрієнко винним за всіма епізодами злочину (в тому числі і 52 вбивств) і призначити покарання у вигляді вищої міри покарання - смертної кари через розстріл. Присутні на засіданні аплодували, а Онопрієнко показав суду середній палець. "Люди зараз не цінують життя, вони по дрібницях починають викидати якісь свої націоналістичні, шовіністичні, фашистські такі ось сплески. А щоб їм мізки вставити, вони повинні бачити всі ці жахи самі: генерали повинні бачити ці жахи, політики, тоді їм відразу перехочется битися ", - прокоментував свій вирок маніяк.
Але вирок так і не був виконаний. Якраз в цей час в Україні був запущений процес скасування смертної кари. Адвокат Онопрієнко подавав апеляцію до Верховного Суду, який залишив його без змін. Потім сам Онопрієнко подав Кучмі прохання про помилування. Леонід Данилович був прихильником розстрілу Онопрієнко і просив Раду Європи зробити виняток. Рада Європи відмовив. У 2000 р Кучма підписав повне скасування смертної кари.

За що б розстріляли сьогодні

Якщо брати за основу статті Кримінального кодексу, за якими судили в перші п'ять років незалежності, то у сьогоднішніх катів було б багато роботи. Тільки за останні два роки відбулося чотири гучних вбивства правоохоронців: грабіжники АЗС під Києвом вбили двох і поранили трьох міліціонерів у Києві в травні 2015 р .; вибух гранати під Радою під час мітингу, коли загинули чотири бійці Нацгвардії; вбивство бійця "Альфи" під час затримання ДРГ в Києві в грудні 2015 р .; розстріл патрульних в Дніпрі.
У Києві був затриманий маніяк, який убив і згвалтував двох жінок біля станцій метро. Також столичні правоохоронці затримали вбивць-канібалів: 36-річний чоловік і його 19-річна спільниця. Через захоплення окультними науками вони застрелили 30-річну жінку (її тіло знайшли в Святошино) і розправилися з її 10-річною донькою.
Також поліція затримала військового, учасника АТО і колишнього зека, який серед білого дня в холі лікарні застрелив валютника. І це лише верхівка айсберга. Вбивства, за які винні ще 20 років тому отримали б розстріл, зараз в кращому випадку будуть засуджені довічно, в гіршому - отримають від 7 до 15 років ув'язнення.

Перспектива повернення страти

Розмови про повернення смертної кари ведуться з моменти її скасування. Після вступу в силу Кримінального кодексу 2001 року в комітетах Ради обговорювалося питання повернення смертної кари з ініціативи нардепа Сергія Терьохіна. Він пропонував застосовувати страту в якості вищої міри покарання за серійне вбивство або теракт. У разі теракту розстрілювати пропонувалося лише в тому випадку, якщо дії терористів спричинили смерть цивільного населення. І "суспільство нарешті повинне було знайти протиотруту проти такого зла, як тероризм і серійні вбивства, оскільки завдяки мораторію" отримав безсмертя "серійний маніяк Анатолій Онопрієнко", - говорив тоді Терьохін.
Потім кілька разів Рада відхиляла ініціативу КПУ відновити смертну кару за особливо тяжкі злочини. Відповідні проекти законів були скасовані в 2008, 2010 рр.
У 2012 р про повернення смертної кари заговорили знову. Жахливе вбивство Оксани Макар в Миколаєві об'єднало в питанні реанімації розстрільної статті КПУ і "Свободу". 10 березня в Миколаєві троє молодиків зґвалтували і, намагаючись приховати сліди злочину, намагалися вбити і спалити дівчину. Постраждалій вдалося вижити, випадковий перехожий викликав "швидку". Дівчину доставили в лікарню, де були з нею були проведені слідчі дії, а злочинці затримані. Незважаючи на інтенсивну медичну терапію, дівчина померла 29 березня 2012 р Тоді Геннадій Задирко, нардеп з Миколаєва, заявляв, що Україні потрібно "повернути смертну кару". У цьому питанні його підтримали комуністи і "Свобода".
Зараз питання відновлення в Україні смертної кари обговорюється не менш активно. Виною тому війна і корупція. За відновлення розстрілів в 2015 р виступив народний депутат, екс-командир полку "Дніпро-1" Юрій Береза. "Особисто я б підтримав подібний законопроект, якщо він був би внесений. Але в двох моментах: за зраду Батьківщині і за корупцію. Якби за зраду Батьківщині ми б виконали пару вироків, у нас би не було ніякої корупції". Крім того, Береза ​​зазначив, що за згвалтування жінок і дітей також варто розстрілювати.
У тому ж 2015 року депутат Сергій Каплін зареєстрував у Раді законопроект, який вводить смертну кару (шляхом розстрілу) за корупційні злочини. "Наслідком прийняття законопроекту стане посилення відповідальності вищих посадових осіб держави перед суспільством", - говорилося в пояснювальній записці до проекту закону.
За страту висловилася і нардеп Ольга Богомолець: "Я все-таки повернула б смертну кару в Україні. Я не розумію вже, наскільки безморальним, бездуховним може бути суспільство, щоб красти у людей, хворих на онкологію, у хворих дітей, у ветеранів АТО" .
Закріпила в своїй програмі страту і нова партія, створена на базі "Азова". "Програма партії виходить з принципів україноцентризму. Документ передбачає наведення порядку в структурі влади, створення умов для залучення в країну технологій Четвертої індустріальної революції, розширення низового управління, розвиток української атомної енергетики, жорстке покарання за зловживання владою і корупцію - аж до смертної кари", - йдеться в повідомленні прес-служби партії.
Втім, незважаючи на постійні розмови, повернути смертну кару в Україні найближчим часом навряд чи представляється можливим. Соціологи відзначають гуманізацію настроїв населення. Згідно з дослідженням фонду "Демократичні основи", проведеного в серпні поточного року, якщо в 1991 р 58% населення вважали, що страта необхідна, то в 2016-му подібну ідею підтримує лише 37%. А петицію на сайті президента за введення смертної кари в відношенні злодійкуватих чиновників підтримали трохи більше 400 осіб.

ІМХО.
Дивний гуманізм змушує Європа застосовувати в Україні.  
По Кримінальному Кодексу України в судовому порядку вбивцю за голівудські тортури і вбивства позбавити життя не можливо.
За вбивство грабіжника і вбивці в порядку самооборони можна отримати великий тюремний строк.
Кожен кримінальний злочинець, коли йде на "діло"  має зброю, а об'єкту кримінального насильства нарізну вогнепальну зброю для самозахисту мати заборонено.
Загально відомо, що кримінальні угруповування виносять смертні вироки і їх виконують. 
Кримінальні злочинці, захоплюють заложників, викрадають людей, продають їх в рабство застосовують тортури до своїх жертв.
КРИМІНАЛЬНИЙ СВІТ ДЕМОНСТРАТИВНО ІГНОРУЄ І ВИКОРИСТОВУЄ В СВЇХ ЗЛОЧИННИХ ЦІЛЯХ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ГУМАНІЗМ.
ВДАЛОСЬ ВЧИНИТИ ЗАХОПЛЕННЯ ЧУЖУ ПРИВАТНУ ВЛАСНІСТЬ ЗАКОНОСЛУХНЯНОЇ ЛЮДИНИ БЕЗ КАРНО - ДОБРЕ. 
НЕ ВДАЛОСЬ - НУ ЩО Ж ЖИТТЯ ПРОДОЖИТЬСЯ В КОМФОРТАБЕЛЬНІЙ, ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА ТЮРМІ, З УСІМА ВИГОДАМИ І ЗАДОВОЛЕННЯМИ.
ТИМ ЧАСОМ ПОКИ ТРУП ЗАМУЧЕНОЇ ТА ВБИТОЇ ЛЮДИНИ ЗОТЛІВАЄ НА ПОРОХ - КРИМІНАЛЬНИЙ ЗЛОЧИНЕЦЬ НАСОЛОДЖУЄТЬСЯ ЖИТТЯМ. 
НА МЕДІОТИЦІ ПРО ШИКАРНЕ ЖИТТЯ КРИМІНАЛЬНИХ ЗЛОЧИНЦІВ ЗАРОБЛЯЮТЬ МЕДІОТИ, МЕДІАНТИ, ЖУРНАЛЮГИ, ЖУРНАШЛЮХИ, ПОЛІТОЛУХИ, ІСТЕРІОПАТИ. 
НА НЕ БІДНЕ ЖИТТЯ ЗАРОБЛЯЮТЬ ЖАНДАРМИ, ПОЛІЦАЇ, ПРОКУРОРИ, СУДДІ, АДВОКАТИ, ТЮРЕМНІ ОХОРОНЦІ, БУДІВЕЛЬНІ ФІРМИ І ПРОЕКТАНТИ ТЮРЕМ. 
ЗМІСТ ЖИТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО СВІТУ ЦЕ ПО ГОЛІВУДСЬКОМУ ТЕПЛО І МЯГКО СПАТИ, НАБИТИ ТЕЛЬБУХ,  ВКОЛОТИСЬ, НАКУРИТИСЬ, НЮХНЮТИ, НАЖЕРТИСЬ АЛКОГОЛЕМ І ПОТІМ  МАСТРУБУВАТИ ДО НЕСТЯМИ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар