Популярні публікації

середу, 14 вересня 2016 р.

GLOBAL PERMANENT WAR НОВІТНІ ПОЛЬСЬКІ ГРАБЛІ ПРИДУМАВ ПОСОЛ ПОЛЬЩІ.

Українсько-польський форум істориків розпочав спільні засідання в Києві

03.11.2015
Версія для друку
Про перші результати роботи Українсько-польского форуму істориків для дослідження польсько-українських відносин, організованого Інститутами національної пам’яті обох країн, розкажуть на брифінгу в середу, 4 листопада.
Доповідачами з обох сторін на брифінгу будуть:
к.і.н. Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті,
д-р Павел Укельський, заступник Голови Інституту національної пам’яті Республіки Польща.
Українські та польські історики відновлюють діалог і зібралися, щоб обговорити проблеми, які стосуються найскладніших питань спільної історії, зокрема українсько-польського конфлікту 1939-1947 років.
Відновлення зустрічей у такому форматі ініційоване Українським інститутом національної пам’яті і Польським інститутом національної пам’яті. Зустрічі планується проводити двічі на рік — в Україні та Польщі. Наразі 2-4 листопада триває перша така зустріч.
З польської сторони у роботі Форуму беруть участь:
д-р Павел Укельський, заступник Голови Інституту національної пам’яті Польщі
д-р Кшиштоф Персак, директор офісу Голови Інституту національної пам’яті Польщі
Учасники українсько-польского форуму істориків з польської сторони:
проф. Гжегож Грицюк (Вроцлавський університет)
проф. Гжегож Мазур (Ягеллонський університет)
проф. Гжегож Мотика (Польська Академія Наук)
проф. Ян Пісулінський (Жешувський університет)
проф. Вальдемар Резмер (Університет Миколая Коперника в Торуні)
д-р Маріуш Зайончковський (Інститут національної пам’яті Польщі)
д-р Дорота Левша, секретрар групи від Інституту національної пам’яті Польщі
З української сторони у роботі Форуму беруть участь:
Аліна Шпак, перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті
Олександр Зінченко, керівник Служби Голови Українського інституту національної пам’яті
Учасники  українсько-польского форуму істориків з українського боку:
к.і.н. Володимир В’ятрович (Український інститут національної пам’яті)
проф. Богдан Гудь (Львівський національний університет),
проф. Ігор Ільюшин (Київський славістичний університет)
проф. Леонід Зашкільняк (Львівський національний університет),
проф. Іван Патриляк (Київський національний університет імені Тараса Шевченка),
проф. Юрій Шаповал (Інститут етнополітичних досілджень ім. І. Кураса НАН України)
к.і.н. Олена Гуменюк, секретар групи від Українського інституту національної пам’яті
4 листопада (середа), 17.00
Місце: Український кризовий медіацентр (Український дім, вул. Хрещатик, 2)
Вхід вільний

УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ ФОРУМ ІСТОРИКІВ
НОВИНИ Й ДОПОВІДІ


Українські та польські науковці продовжують діалог щодо конфліктних питань спільного минулого періоду Другої світової війни.

Відновлено діалог істориків України та Польщі щодо складних питань спільного минулого
Таким є підсумок першого засідання Українсько-польського форуму істориків  2-4 листопада в Києві
Після семирічної перерви Український інститут національної пам’яті та Польський інститут національної пам’яті відновили історичний діалог.

Установче засідання українсько-польського форуму істориків відбулось в Києві 2-4 листопада 2015 року. На нарадах вирішено організаційні питання, що стосуються роботи Форуму, окреслено основні напрями та конкретизовано теми роботи Форуму на 2016 р. Історики визначили кількість учасників Форуму (12 осіб) та затвердили співголовуючих від української та польської груп, якими стали професор Юрій Шаповал та професор Вальдемар Резмер, визначили терміни наступних засідань Форуму. Основний хронологічний фокус роботи Форуму 1939-1947 роки.

Професор, доктор історичних наук Леонід Зашкільняк

Цей матеріал не є аналізом або спробою підсумувати здобутки сучасної історіографії – як української, так і польської чи світової – у вивченні та оцінці проблематики українсько-польських стосунків у ХХ столітті. Зробити такий огляд історіографічним чи джерелознавчим – понадзавдання для окремого автора і обмеженої у часі доповіді. Йдеться про огляд і виокремлення для спеціального розгляду низки насамперед наукових проблем, які викликають розбіжності у трактуванні їх польськими та українськими істориками та публіцистами, а також, що немаловажно, мають певний резонанс у громадськості обох країн.

Професор, доктор історичних наук Юрій Шаповал

Вельмишановні колеґи!
Насамперед дозвольте висловити велике задоволення тим, що наш форум розпочинає свою роботу. Сподіваюсь, вона матиме конструктивний і креативний характер. Висловлюю також надію, що ніяка, а в першу чергу політична, кон'юнктура не впливатиме на стратегію нашої співпраці.

Професор Вальдемар Резмер
Преамбула:
Трюїзмом було би сказати, що дорога до правди часто є довгою та складною, заваленою найрізноманітнішими перешкодами. Найчастіше вони мають суб’єктивний характер, адже не всі хочуть наблизитися до правди. Адже вона порушує їх добре самопочуття, змушує переглянути погляди і переконання, що укріплювалися та підтримувалися десятиліттями. У нинішній Польщі думка про те, що повинен бути показаний повний образ злочину, жертвами якого стали жителі південно-східної території Другої Речі Посполитої протягом Другої світової війни, є аксіомою. Адже поляки на основі свого історичного досвіду знають, що не може йтися про нормальні добросусідські відносини Польщі та України без остаточного вирішення питання волинського злочину (адже така спрощена думка існує в історичній свідомості поляків).


Професор Ян Пісулінський
Чверть століття від отримання Польщею незалежності – це вдалий момент для перегляду польської історіографії, що стосується польсько-українських відносин протягом даного періоду. За цей час накопичився великий об’єм літератури предмету. Даний текст має, перш за все, оглядовий характер, демонструє головні дослідницькі течії, досягнення польської історіографії у даній проблематиці та вказує на теми, які вивчалися менш глибоко1. Окремі питання, особливо ті, які викликають найбільше суперечок, як волинсько-галицький злочин чи акція «Вісла», вимагають окремих аналітичних робіт, спроби яких вже були зроблені у минулому2.

Волинська трагедія: Україна і Польща домовилися про спільний форум

Міністри закордонних справ України і Польщі домовилися сприяти роботі істориків в обох країнах, які вивчать архівні матеріали Волинської трагедії, і призначити співголів українсько-польського форуму з цього питання.
Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільному брифінгу з міністром закордонних справ Республіки Польща Вітольдом Ващиковським, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми торкнулися ставлення нашого суспільства до трагічних подій на Волині. Ми не маємо боятися себе і своєї історії, але мусимо ставитися до неї і своєї дружби відповідально. Тому ми домовилися сприяти роботі наших істориків, які будуть документально дивитися в архівах, що і як відбулося. І ми домовилися, що призначимо співголів українсько-польського форуму, які будуть цьому послідовно сприяти", - сказав Клімкін.

 Як повідомляв Укрінформ, 22 липня нижня палата Польського парламенту (Сейм) ухвалила резолюцію у справі Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом польського народу" і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті.

8 вересня народні депутати України ухвалили заяву Верховної Ради "У зв'язку з ухваленням Сенатом і Сеймом Республіки Польща постанов від 7 липня 2016 року та 22 липня 2016 року щодо оцінки польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни", в якій назвали ухвалення рішення польським Сеймом і Сенатом щодо Волинської трагедії політизацією українсько-польських історичних сторінок й заявили, що необхідно з належною повагою і рівною турботою вшановувати пам'ять усіх жертв на території обох держав.

 ІМХО
РЕЗУЛЬТАТ РОБОТИ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО ФОРУМУ: ПОЛЯКИ ЗОБРАЗИЛИ УКРАЇНЦІВ, ПАТАЛОГІЧНИМИ ВБИВЦЯМИ, ЯКІ ВИЛАМИ, КОСАМИ, СОКИРАМИ, НОЖАМИ ЗАРІЗАЛИ В 100 СЕЛАХ 200 000 ПОЛЯКІВ.
НАША ПІСНЯ ГАРНА Й НОВА - РОЗПОЧНЕМО ЇЇ ЗНОВУ
ЛЮДИ ДИВНІ. ДИВЛЯТЬСЯ НА ОДНЕ Й ТЕЖ САМЕ, А РОЗКАЗУЮТЬ ПРО РІЗНІ РЕЧІ.

ФОРМУЛА УКРАЇНСЬКО- ПОЛЬСЬКОГО ПОРОЗУМІННЯ ПРОСТА:
"НЕПРОБАЧАЄМО І НЕ ПРОСИМО ПРОБАЧЕННЯ"

Немає коментарів:

Дописати коментар