Популярні публікації

четвер, 12 січня 2017 р.

GLOBAL PERMANENT КОСМОС УКРАЇНЦЯ С.П. КОРОЛЬОВА - МОСКАЛЕНКА

Українці і космос.

Сьогодні день народження Сергія Павловича Корольова -Москаленка
30 грудня 1906  2 січня 1907, Житомир, Волинська губернія, Російська імперія — 14 січня1966, Москва, РРФСР, СРСР — український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор
Корольов основоположник практичної космонавтики.
 Восени 1924-го Корольов став студентом Київського політехнічного інституту. В анкеті для абітурієнтів він записав себе українцем. 

У 1926 р. авіаційне відділення в інституті закрили, тому Сергій перевівся до Московського вищого технічного училища.  Один з вождів ВОСР Лев Троцький виступив з ідеєю організації Товариства друзів повітряного флоту (ОДВФ) і санкціонував появу гігантської пропагандистської хвилі у пресі. Гасло «Даєш крила!» Був головним гаслом 1923 року. За дванадцять місяців число членів Товариства зросла з шістнадцяти тисяч до мільйона чоловік! Осередки ОДВФ створювалися всюди, навіть при радянських посольствах за кордоном. Як на дріжджах росли аероклуби, аерокурси, аерокружки, аеровиставки, аерокутки. Не було міста, де не збиралися б кошти на будівництво літаків і планерів, та й будували їх теж майже в кожному місті. Рабкором відраховували відсоток гонорару на будівництво аероплана «Рабкор», профспілка хіміків закладав дирижабль «Червоний хімік-резинщик.» У селах катали селян на агітсамолетах, по ярмарках роз'їжджали аероагітстенди, в клубах розігрувалися «аероінсценіровкі», створювалися народні аеробібліотекі. Число членів ОДВФ намічено було довести до літа 1925 до трьох мільйонів чоловік.
   Захоплення авіацією і повітроплаванням було не просто захопленням молодості. Воно виникло з переконаності в тому, що звільнений революцією народ швидко зможе подолати принизливу відсталість у всіх областях науки, техніки і культури.
   Через багато років авіаконструктор Олег Костянтинович Антонов, перші кроки якого в авіації зроблені в ОДВФ, писав про ці роки:
   "Звідки ж бралася у зовсім молодих хлопців - комсомольців, школярів, навіть піонерів - така впевненість в своїх силах? Впевненість породжувалася всім духом епохи. Все кругом: нові суспільні відносини, промисловість, сільське господарство, наука, мистецтво - все будувалося заново. Повинно бути , приклад старших, сміливо вирішували ці небувалі всесвітньо-історичні завдання, розквіт народних талантів, з жадібністю долучається до мирного творчої праці після відчайдушно важких років громадянської війни і інтервенції, надихали і нас, створюючи атмосферу загальної впевненості в своїх силах".
   Організація в 1923 році Товариства друзів повітряного флоту була великою подією в житті Радянської країни. Для молоді, марення авіаціє

У 1929 роцi захистив як дипломний проект проект легкомоторного двомiсного лiтака (СК - 4), що був побудований i проходив лiтнi випробування. Науковим керiвником Корольова був А.Н.Туполев.
 Пiсля захисту одержав професiю інженера-аеромеханіка. Достроково присвоєно звання старшого лейтинанта ВПС.

У 1930 роцi без вiдриву вiд виробництва закiнчив Московську школу льотчикiв, одержав посвiдчення пiлота.

У 1931 роцi разом з Ф.А. Цандером органiзував одну з перших у країнi ракетних органiзацiй - групу вивчення реактивного руху (ГИРД) при Центральнiй радi Осоавіахіму (пiзнiше ДОСААФ).
 Керував будiвництвом i польотними випробуваннями ракет, розробляв проект ракетоплана.
Восени 1931 року С.П. Корольов, Ф.А. Цандером спільно з М.К. Тихонравова і Ю.А. Побєдоносцевим, створюють Московську групу вивчення реактивного руху - МосГІРД. У 1932 році 25-річний Корольов змінює Цандера на посаді керівника МосГІРДа і, проявивши неабияку для його віку цілеспрямованість, приступає до практичного втілення в життя ідей К.Е. Ціолковського про міжпланетні польоти.

 Шлях до них лежав через будівництво літальних апаратів з потужними реактивними двигунами, здатними вивести людину за межі атмосфери. І починається цей шлях з боязких, але цілком реальних кроків. Перші основні зусилля Королева в ракетній техніці спрямовані на об'єднання планера з ракетою: його ракетний планер РП-1 створюється на базі планера Б.І. Черановсського (Біч-11) і рідинного ракетного двигуна ОР-2 конструкції Ф.А. Цандера.

 Потім під керівництвом Корольова колектив ГІДРА сконструював і побудував до 1933 року ракети ГИРД-09, ГВРР-Х, ГВРР-07, ГВРР-05. Паралельно Корольов займається авіацією - на конкурсі, оголошеному Центральною радою Осовіахіма, його проект багатоцільового літака «Високий шлях» відзначений премією.
У 1932 роцi призначений керiвником ГИРДА i головою Технiчної ради, та отримав звання комдива РККА. Комдив - персональне військове звання осіб вищого командного складу РККА з 22.09.1935 (введено постановою ЦВК і РНК СРСР) по 7.05.1940 , вище комбрига, нижче комкора. (Генерал-лейтенант.)
Зліва направо: Н.В. Сумарокова, І.П. Фортіков, С.П. Корольов, А. Левицький, Б.І. Черановскім, Ф.А. Цандер, ЮА. Побєдоносцев, Заботін
У 1933 роцi призначений заступником начальника Реактивного науково-дослiдного iнституту (РНИИ), створеного на базi двох органiзацiй ГИРД i ленiнградської Газо-динамiчної лабораторiї (ГДЛ). 7 серпня 1933 року  на підмосковному полігоні Нахабіно відбувся політ першої радянської рідинної ракети ГИРД-09 конструкції М.К. Тихонравова з двигуном на гібридному паливі, яка піднялася на висоту 400 м, а дещо пізніше її серійний варіант і на 1500 м. Цей день вважається днем ​​народження радянського ракетобудування як принципово нового виду техніки.

Успішний запуск першої  рідинної ракети прискорив прийняття рішення про централізацію сил в цій галузі. Секретна записка з обґрунтуванням необхідності організації дослідного інституту по ракетній техніці із залученням фахівців ленінградської Газодинамічної лабораторії і московської Групи вивчення реактивного руху була спрямована з апарату М.Н. Тухачевського в ЦК ВКП (б). Після наради у І.В. Сталіна приймається рішення про заснування в Москві реактивного науково-дослідного інституту. 
21 вересня 1933 року - день створення РНДІ. Сергій Павлович в свої 26 років стає заступником начальника інституту і керівником відділу ракетних літальних апаратів. Керував польотними iспитами перших вiтчизняних рiдинних ракет "09" конструкцiї М.К. Тихонравова i "ГИРД-Х" конструкцiї Ф.А. Цандера. Присвоєно звання комкора. (генерал полковник).
У 1934 роцi вийшла книга Корольова "Ракетний полiт у стратосферi". Керував польотними випробуваннями крилатої ракети "06/1", створеної пiд його керiвництвом.
У 1936 роцi створив конструкцiю ракетоплана "318-1", обгрунтувавши технiчнi
вимоги до лiтака з ракетним двигуном. 
У 1937 роцi брав участь у випробуваннях ракетоплана з двигуном "ОРМ-65"
конструкцiї В.П. Глушко.
Пілот першого ракетоплана Володимир Петрович Федоров

Упродовж тривалого часу широкі верстви навіть не здогадувалися про трагічні, жахливі роки, які не обійшли стороною майбутнього основоположника практичної космонавтики. 
1937 року пройшла чистка серед командного складу Червоної Армії. Серед інших було заарештовано й маршала Тухачевського, який відповідав за розробку нової військової техніки. Зв’язок з Тухачевським, який схвалив ракетну програму комкора Корольова, виявився для останнього фатальним. Його заарештували 27 червня 1938 року. Влітку 1938-го ув'язнили Валентина Глушка по справі Української військової організації. На зборах, де колеги засуджували арештованого, Сергій Корольов заявив, що Глушко не може бути ворогом народу. За кілька днів взяли й Корольова. На допитах 31-річному авіаракетного, геніального конструктора, комкора, ублюдки-костоломи з ОГПУ - НКВД вибиваючи зізнання   зламали щелепи. які потім навіть не направили і не зчепили скобами. Щелепи зрослись не правильно. В ночі на 28 червня 1938 р. відбувся 15 хвилинний суд, на якому комкору С.П.Корольову оголосили вирок — для початку ув'язнення на 10 років. 

Як писав згодом в автобіографії С. П. Корольов, "підставою для цього послужили свідчення директора НДІ, де я працював, на Глушка, Лангемана, Клейменова та інших осіб. Восени того ж року я був засуджений Вищою колегією Верховного Суду до тюремного ув’язнення на строк 10 років. 1939 року цей вирок було скасовано і Особлива Нарада НКВС винесла рішення засудити мене... на строк 8 років ув’язнення у виправно-трудових таборах".
Дві тюремні фотки демонструють типові українські обличчя.
Після знущань у пересильних в’язницях Корольова етапом відправили на Колиму, де він тачкою возив золотоносний пісок на промивну драгу. Тільки після того, як на Колимі Сергій Павлович втратив всі зуби і набув безліч хвороб, за клопотанням колишніх колег та матері його перевели у беріївську "шарашку", де в’язнями сталінського режиму були найвидатніші вчені та інженери.

Через п'ять років у концтаборі отримали вказівку — відправити на Велику землю в'язня Корольова. "Шарашкам" Берії терміново знадобилися ракетники. Багато хто з людей 21 століття,  вперше зіткнулися з таким поняттям, як «шарашка». А ні в романах, ні тим більше в фільмах грунтовної розповіді про цей унікальний радянському винахід початку кінця 30-х - початку 40-х років немає. 
Він є в книжці Солженіцина «Архіпелаг ГУЛАГ». 
Але для нинішньої мало читаючої публіки «Архіпелаг» ще не екранізували і на українську мову не перклали. Знати українцям про "шарашки" варто. Особливо зараз, коли так модно стало писати про те, який чудовий порядок був за Сталіна, яким потужним був Радянський Союз, яких воістину космічних висот досягла тодішня наука і оборонна промисловість.  
«Шарашки» - ідеальна ілюстрація цього самого сталінського порядку і того, якою ціною українці  оплатили досягнення Радянського Союзу сталінської епохи. У Сталіна  трудових ресурсах дефіциту не було: вони поповнювалися разом з багатомільйонною армією в'язнів - цієї дармової і безправної робочої сили ГУЛАГу. Тому і в питаннях дослідження трудових резервів у складній сфері літакобудування головним порадником при Сталіні був аж ніяк не його референт по цій частині, відомий радянський авіаконструктор Олександр Яковлєв, а винахідливий шеф НКВС Лаврентій Берія. 

Після страшного кровопускання в 1937-1938 рр. Сталін намітив зробити перепочинок. І дивно точно передбачивши хід сталінської думки, запропонував уцілілих залишити в неволі, але найосвіченіших і мізкуватих пристосувати до справи - в інтересах зміцнення обороноздатності. Ідею Сталін схвалив. Мабуть, згадав, як непогано себе зарекомендувало створене ще в грудні 1929 року в Бутирці КБ ВТ - Конструкторське бюро «Внутрішня тюрма», куди загнали групу «авіашкідників» на чолі з конструкторами Полікарповим і Григоровичем.
 Лаврентій Павлович Берія. У своєму спецповідомленні Сталіну № 2561/6 від 04.07.1939 р він відзначав, що слідство у справах заарештованих фахівців призупинено ще в 1938 р, і вони без вироків утримуються під вартою на положенні підслідчих. Це призводить до необхідності використовувати їх працю в Особливих технічних бюро (ОТБ). В першу чергу пропонувалося створити ОТБ з проектування літаків та ОТБ проектування двигунів для цих літаків. (АП РФ. Ф. 3. Оп. 58. Д. 142. Л. 84-86.) На документі резолюція: «Т-щу Берія. Згоден. Й. Сталін ».
Переїзд до пересильної в’язниці в Хабаровськ міг закінчитися для Корольова трагічно. Подолавши з великими труднощами 380-кілометровий шлях, Корольов дістався до магаданського порту. Та на пароплав, який відходив "на материк", він не встиг. Це запізнення його і врятувало. Невдовзі прийшла радіограма: судно затонуло в Охотському морі... Доля цього разу була милостивою до Корольова. До осені 1942 року Корольов плідно працював під керівництвом  "шарашкіній конторі" А. М. Туполєва, а з 1943 року конструктор-в’язень цілком віддав себе головній справі життя – ракетобудуванню і підкоренню космосу.
Що ж таке значить слово "ШАРАШКА"
Фразеологічний зворот шарашкіна контора виник з живої розмовної мови і має негативний характер. Він був утворений за моделлю з використанням як структури фразеологічних зворотів типу поштова контора, волостная контора і т. д..
Оскільки в етимологічних словниках слово шарашкіна (контора, фабрика) не отримало поки абсолютно ніякого пояснення, в даний час можна запропонувати  максимально можливу етимологію.
Це пояснення повністю узгоджується зі значенням обороту фразеології шарашкіна контора, а також сферою його вживання і експресивно-стилістичним забарвленням. Швидше за все, слово шарашкіна етимологічно пов'язане як родинне з таким словом, як діалектне шараш (нагольная) «шваль, голота, шахраї». Тоб то голота яка не маючи ніяких засобів захистити себе шарахається -  різко кидається в сторону від переляку, несподіванки, уникає когось, чогось, раптово і різко міняє свої переконання. Якщо це так, то шарашкіна контора - буквально «контора шарахнутих, торохнутих, побитих, приголомшених, оглушених, заляканих. Шарахнути  спочатку означало оглушити, вдарити. Тобто великі вчені для Сталіна були не солідна, що не викликає довіри, зореніла шваль, голота, шахраї.  А Науково-дослідні інститути мали назву -"Шарашкіна контора" - установа, організація шахраїв, обманщиків, підозріле місце або підозріла група людей.   Початок термiну вiдбуває на Колимi, а в роки  вiйни працює в "шаразі"  у московському КБ при ЦКБ НКВД А.Н. Туполєва бере участь у створеннi лiтака Ту-2 у. Самого А. Туполєва взяли прямо в робочому кабінеті Наркомтяжпрома. На Луб'янці йому «ліпили» організацію «російсько-фашистської партії», впровадження «порочної американської технології» та «шкідницьку недосконалість» створених в його КБ літаків.
У 1942 був вiдкликаний у Казань в ОКБ моторобудiвного заводу. Разом з Глушком озробляв конструкцiю ракетного прискорювача для бойових лiтакiв. Пiдготував працю "Вступ до питання про лiтак-перехоплювач РП iз реактивним двигуном "РД-1".
У 1944 роцi звiльнений згідно Указу Президiї Верховної Ради СРСР i в 1945 роцi вiдряджений у Нiмеччину, де в складi Технiчної комiсiї знайомився з нiмецькою трофейною ракетною технiкою. 
За успiшне виконання робiт у роки вiйни із створення ракетних прискорювачiв для лiтакiв нагороджений першим орденом "Знак Пошани".
У 1947 роцi С.П. Корольов повернувся в Москву, приступив до виконання обов'язкiв Головного конструктора.
У 1948 роцi займався удосконалюванням висотних геофiзичних ракет, створених на базi вiйськових.
У 1954 роцi звернувся з листом у ЦК КПРС iз пропозицiєю про створення i запуск штучного супутника Землi.
У 1955 роцi керував розробкою перших зразкiв космiчних лiтальних апаратiв. Брав участь у будiвництвi наземних iспитових служб космодрому Байконур як один з його "замовникiв".
У 1956 роцi удостоюється звання Героя Соцiалiстичної Працi за розробку нових зразкiв бойових ракет.
У 1957 роцi 4 жовтня керував запуском першого у свiтi штучного супутника Землi. Визнаний гiдним Ленiнської премiї.
У 1959 роцi брав участь у пiдготовцi i запуску автоматичних мiжпланетних станцiй "Мiсяць - 1", "Мiсяць - 2", "Мiсяць - 3". Остання передала фотознiмки зворотної невидимої сторони Мiсяця.
У 1961 роцi 12 квiтня керував першим в iсторiї польотом людини в космос. Корабель Юрiя Гагарiна зробив один виток навколо планети й успiшно повернувся на Землю.
 Цікаве фото. 
З батьківскою усмішкою  українцї маршал Кирило Москаленко і  Сергій Корольов по матері теж Москаленко, провожають у перший космічний політ росіянина Юрія Гагаріна.

Після закінчення Великої Вітчизняної війни, в 1948 р, Кирило Москаленко був призначений командувачем військами Московського військового округу.  26 червня 1953 у Кремлі, коли Хрущов несподівано звинуватив Лаврентія  Берію в антидержавній діяльності і шпигунстві на користь Великої Британії у залі засідань з’явилися генерали на чолі з Георгієм Жуковим, які заарештували Берію. 23 грудня 1953 року Лаврентія Берію засудили до смертної кари і розстріляли у присутності генпрокурора країни Руденка. маршалів Конєва, Рокоссовського, Тєлєгіна, Москаленка, Батицького і Зубова, які арештовували Берію. Тобто українець Кирило Москаленко повністю розрахувався з Лаврентієм Берією за всі страждання Сергія Корльова-Москаленка. 
З 1960 р по 1962 р Кирило Москаленко обіймав посаду командувача Ракетних військ стратегічного призначення і заступника міністра оборони СРСР. Москаленко був членом ЦК КПРС і депутатом Верховної Ради СРСР. Звання Маршал Радянського Союзу Москаленко присвоєно в 1955 р У 1978 р йому вдруге було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. У 1962 роцi пiдготував i провiв перший груповий полiт кораблiв "Схiд-3" i "Схiд-4", брав участь у запуску мiжпланетної станцiї "Марс-1".
Саме в 1962 році вперше в космосі пролунала саме українська пісня.  Коли в космос полетіли  чуваш Андріан Ніколаєв і українець Павло Попович. 

Космонавти вмикнули всі передавачі на землю і Павло Попович заспівав улюблену українцями

Сергієм Корольовим - Москаленком, Кирилом Москаленко, Микитою Хрущовим та Леонідом Брежнєвим українську народну пісню

" Дивлюсь я на небо, тай думку гадаю, чому я не сокіл, чому не літаю"

У 1963 роцi пiдготував i провiв другий груповий полiт кораблiв "Схiд-5" i "Схiд-6".

У 1964 роцi готував до польоту i брав участь у запуску ракетно-космiчної системи ;Зонд" для далеких мiжпланетних польотiв. Готував i здiйснив полiт космiчного корабля "Схiд". Затвердив проект ракетного комплексу "Союз", розроблений фахiвцями пiд його керiвництвом.
У 1965 роцi керував польотом корабля "Схід-2", у ходi якого космонавт Олексiй Леонов вперше в iсторiї вийшов у вiдкритий космос.
Брав участь у запусках автоматичних мiжпланетних станцiй "Мiсяць-5", "Мiсяць-6", "Мiсяць-7", "Мiсяць-8", "Венера-2", "Венера-3", лiтального апарата "Зонд-3", супутника зв'язку типу "Блискавка-1".
За видатний внесок в розвиток практичної космонавтики академiк С.П. Корольов двiчi визнаний гiдним звання Героя Соцiалiстичної Працi (у 1956 i 1961 роках), йому присуджена Ленiнська премiя (у 1957 роцi) i золота медаль iменi К.Э. Цiолковського.
Нобелівським лауреатом не став, бо українець.  Сергiй Павлович Корольов помер на шiстдесятому роцi життя 14 сiчня 1966 року. Урна з його порохом установлена на Червонiй площi в Кремлiвськiй стiнi.
ІМХО.
Поки в СРСР найвищі щаблі влади займали українці - Микита Хрущов, Леонід Брєжнєв, Микола Підгорний в СРСР було все гаразд.
Українці звільнили народи СРСР від Сталінського ІГА. Зарештували, засудили,  посріляли палачів ГУЛАГу. 
Розпустили ГУЛАГ, а для вертухаїв створили державу Їзраїль і  поселили їх та їхнії дітей  в кібуцах.
Звільнили мільйони, ні  чому не винних, людей з тюрем та заслань, ГУЛАГу, колгоспів. 
Повернули чесні імена оббріханим, приниженим реабілітували безвинно засуджених і страчених. 
Зробили селян громадянами, видавши ім паспорти. Розвивалась наука, техніка, промисловість, будівництво, військова справа,  сільське господарство. 
Освоювали по люському Сибір, Цілину, Арктику, Далекий Схід, Антарктику.
Першими вийшли і почали освоювати космос.
В 1982 р. владу в Москві захопили кацапи. 
Праця мільйонів   пішла коту під хвіст.
Зникла елементарна  справедливість. 
Знову на московщині гебня організувала пянство,  рабство, гоніння, репресії, воєнщину, кримінальщину, ментовщина .


Немає коментарів:

Дописати коментар