Популярні публікації

понеділок, 29 січня 2018 р.

GLOBAL PERMANENT WAR ЩО БАЧАТЬ КАМЕРИ ЗОНІШНЬОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ.

В кінці минулого року мені, http://telegra.ph/Novyj-makiyazh-korolya-07-14, раптово дуже набрид хайп, навколо систем розпізнавання осіб. Системи ці використовуються різними людьми в різних цілях, а кількість камер, які фіксують ваші обличчя стрімко зростає. Особливо мене захопило, наскільки купчасто покрита камерами Москва - здається в межах МКАД вже не можна пройти і сотні метрів, щоб не потрапити в об'єктив камери. Я не параноїк (начебто), але сам факт, що хтось може простежити всі мої переміщення дратує.

А якщо врахувати прогрес в розробці і доступність готових мереж для розпізнавання осіб - впевнений, таку стеження організувати по-справжньому легко.
1. Як працює система відеоспостереження, що розпізнає обличчя людей, і чи можна захиститися від біометричного стеження учасникам мирних мітингів, які не бажають що їх впізнали?

2. За яким принципом діє система розпізнавання осіб, яку обіцяє застосувати на мітингах петербурзька поліція?

Сама система не нова і існує з 19 століття. В історії криміналістики вона почала застосовуватися, коли з'явилися перші фотокартки, ще до активного впровадження пошуку людей за відбитками пальців.
Спосіб розпізнавання обличчя людини заснований на тому, що є певні точки і відстані між ними - міжбровні відстань, відстань між зіницями і інші, які не змінюються, як не змінюй зовнішність. Вони відносяться до будови черепа, а не до м'яких тканин. Тобто, борода, вуса і навіть пластичні операції не можуть змінити обличчя настільки, щоб не можна було впізнати.
Раніше банально вимірювали лінійкою розташування таких точок на обличчі і звіряли з записами на папері. Крім цього вимірювали довжину рук і інші параметри. Тепер, в цифрову епоху, можна зробити знімок, комп'ютером знайти опорні точки, виміряти відстань між ними і отримати певні пропорції для розпізнавання. Потім на інших фотографіях навіть в різних ракурсах можна порівняти відстань між заданими точками і з великою ймовірністю ідентифікувати людей.

- Як давно використовується сучасна техніка, яка здатна розпізнавати обличчя?

- Активно її почали застосовувати з 2010 року. Але з кожним роком роздільна здатність відеокамер і самі алгоритми розпізнавання осіб тільки удосконалюються. Зараз ця система працює досить ефективно.
Вона застосовується і в багатьох країнах світу, наприклад, вулична мережа камер в лондонському Сіті c схожими алгоритмами розпізнавання. Якість залежить від того, наскільки досконалі відеокамери і наскільки добре вони можуть передавати зображення.

- Чи є спосіб захисту від політичного переслідування у тих, хто виходить на мирні акції протесту, щоб висловити свою незгоду з діями влади?
- Як не дивно, системи розпізнавання можна обдурити. З цього приводу проводилися спеціальні дослідження. Існує спеціальний макіяж, який візуально змінює геометрію і пропорції особи. Він виглядає як бойове розфарбовування індійця з різкими кутами і переходами, які збивають визначення лицьових опорних точок. І оскільки об'ємні тривимірні камери у нас не стоять всюди, а знімок плоский, двомірний, об'єктиву нема за що «зачепитися».
Це ускладнить розпізнавання.

Немає коментарів:

Дописати коментар