Популярні публікації

четвер, 10 серпня 2017 р.

GLOBAL PERMANENT WAR АМЕРИКАНЦІ ПРО ВІЙНУ МАЙБУТНЬОГО ЛИШЕ ПОЧАЛИ РОЗМІРКОВУВАТИ, А УКРАЇНЦІ ВЖЕ У ВІЙНІ

ВІЙНА  МАЙБУТНЬОГО? 
РОЗМІРКОВУЮТЬ АМЕРИКАНСЬКІ 
ГЕНЕРАЛИ.

Військові конфлікти 21 століття будуть не такими, як вважає широкий загал - вони будуть довгими, кривавими і вимагати участі всього суспільства, вважають високопоставлені американські генерали. Технології не зможуть вирішити всі завдання на полі бою, і останнє слово залишиться за звичайним піхотинцям.
Ось думки представників найпотужнішої і найбільш високотехнологічної військової сили Землі - Збройних сил США.
Війни мають свою логіку
У серпні 1914 року, коли починалася Перша світова війна, всі країни думали, що солдати повернуться додому до Різдва. Війна закінчилася в листопаді 1918 року, коли цілі покоління європейської молоді вже лежали в могилах.
Дуже рідко війни планувалися як затяжні, планувались кмаленькі  перемжні війни бліц-криги, а виявлялися дуже довгими. Звичайно, якщо порівнювати зі столітньою чи тридцятирічною війнами, то війна протягом п`ять років можна важати короткою. 
Насправді війна йде перманентно, адже армії, ніколи не розпускались, а генеральні штаби, розвідки, диверсанти, шпигуни постійно працювали. Збирали данні оцінювали загрози, планували і виконували диверсійні операції.
Завжди всі учасники війни думали, що війна буде короткою іобов`язково переможною, а вона виявлялася довгими,  кривавими і по суті Піровими..
«Найчастіше війни тягнулися довше, ніж очікували люди», - зазначає начальник штабу Сухопутних військ США Марк Міллі. На його думку, політики постійно недооцінюють масштаби і складності майбутнього конфлікту.
«Потрібно бути обережним. Війни іноді мають свою логіку і розвиваються в абсолютно несподіваному напрямі » Викинути телефон і викопати окоп. 
На майбутній війні всі сторони конфлікту можуть отримати високоточну зброю, ефективні системи радіоелектронної боротьби, засоби кібер-захисту та кібер-атаки.
«Ми не зможемо собі дозволити вайфай або балаканину по рації. Це буде означати смертельну небезпеку », - зазначав заступник міністра оборони США Роберт Ворк.
«Треба буде позбутися всіх мобільних телефонів. Знаю, що це звучить безглуздо, але це не так », - заявив командувач Корпусом морської піхоти Роберт Нелер.
Через розвиток засобів кібер-війни і радіоелектронної боротьби солдати майбутніх воєн можуть виявитися в гіршій ситуації в сенсі зв'язку, ніж 100 років тому. Підрозділи, літаки і кораблі можуть залишитися без супутникової навігації, електронних засобів наведення і орієнтації в просторі.
У 2016 році американський флот почав знову вчити своїх офіцерів орієнтуватися в море по зоряному небу - після 10-річної перерви. Саме з тієї причини, що системи зв'язку і супутники GPS можуть бути знищені або нейтралізовані.
Без звичайної піхоти не вийде
Бомбардування, ракетні удари і нейтралізація зв'язку можуть зломити армію противника, однак тільки чобіт солдата ставить крапку в конфлікті.
Під час штурму японського острова Іводзіма американські кораблі і літаки обрушили на японські укріплення неймовірний шквал вогню, те саме сталося і під час штурму Кенігсберга радянською армією. Захисники понесли жахливі втрати. Однак в обох випадках тільки наступ піхоти зупинив опір противника.
Те ж саме відбувається зараз під час боротьби з ісламістами - при повному пануванні в повітрі авіації і регулярних бомбардуваннях тільки через контроль території з землі можна перемогти ідеологічно підготовленого ворога.
«Це міф, що можна перемогти не наближаючись до супротивника», - вважає Міллі.
Армії повинні бути великими
Що б не змінювалася в технологіях, війна залишиться війною. Розмір і кількість завжди матимуть значення.
Війська країни повинні бути досить великими не тільки тому, що так легше перемагати - армія повинні мати можливість витримувати значні втрати і при цьому не втрачати здатність воювати і готувати потрібну кількість солдатів, унтер-офіцерів і офіцерів, яких зараз неможливо добре навчити за короткий термін.
США планують збільшити свою і так чималу армію. Треба «збільшити сили швидко, але відповідально», заявив міністр оборони Джеймс Маттіс. При цьому планується сконцентруватися тільки на потрібних для війни заняттях і позбутися «зайвих» людей, які не мають ніякого відношення до ведення бойових дій.
Дональд Трамп обіцяв збільшити Сухопутні війська США до 540 000 солдатів в бойових підрозділах із сучасних 475000, збільшити кількість морської піхоти до рівня, більшого 200.000 осіб, підвищити кількість бойових кораблів і літаків.
Для невеликих і не настільки багатих країн єдиний спосіб підтримувати досить кількісні збройні сили - призов і регулярна підготовка резервістів. Саме призовна фінська армія зберегла незалежність країни в 1939-1940 роках, коли СРСР спробував захопити Фінляндію.
Ініціатива і дисципліна
Однак розмір армії не означає завалювання противника трупами. Командири повинні бути ініціативними, дотримуватися дисципліни, але мати право на помилку і давати таке право підлеглим.
«Природа війни зміниться не раніше, ніж зміниться хімічний склад води. Війна - це війна. Непередбачувана, іноді дивна. Якби мені запропонували підсумувати свій досвід війни в трьох словах, я скажу: імпровізують, імпровізують, імпровізують », - заявив міністр оборони США і генерал морської піхоти у відставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар