Популярні публікації

пʼятницю, 16 лютого 2018 р.

GLOBAL PERMANENT WAR Виверження величезного супервулкана

Підводний вулкан, що відповідальний за одне з найбільших відомих вивержень в історії, може викинути 32 кубічних кілометра лави.  Його вершина розташовується всього в 30 метрах від поверхні океану. Купол кипить, пузириться вулканічними газами і продовжує рости. Кальдера Кіка готує нове, знову перетворюючись на діючий супервулкан.  Супервулкан тим і відрізняються, що рано чи пізно обов'язково починають вивергатися.

Наприклад, є припущення, що разом з виверженням почнуться цунамі, і хвилі можуть дійти аж до Північної Америки. При таких умовах постраждаe населення Китаю і Японії. У підсумку, виверження погубить близько 100 мільйонів чоловік, ставши найбільшим в історії людства. 

До таких висновків прийшли дослідники з Університету Кобе, вивчивши гігантський лавовий купол, який існує під кальдерою Кікай, пише Science Alert.

Вчені вивчали кальдеру Кікай - кратер вулкана, чиє виверження 7,3 тисячі років тому призвело до загибелі культури Дземон на території півдня острова Кюсю.

Тоді вулкан вилив близько 500 кубічних кілометрів лави, погубив нею і розпеченими газами більше половини населення Японії. Вчені вважають, що така катастрофа може повторитися, але в набагато більшому масштабі.

 Вчені виявили всередині вулкана купол з магмою радіусом 10 кілометрів і висотою 600 метрів. Вони знайшли докази нової вулканічної активності під кратером.

За оцінками вчених, потужності такого утворення вистачить для того, щоб викинути близько 32 куб. км магми. Проте, найнебезпечнішим є не викид лави з купола, а масштабне супервиверження.

Немає коментарів:

Дописати коментар