Популярні публікації

понеділок, 20 жовтня 2014 р.

Перший стільниковий телефон створив Мартін Купер
Мартін Купер, якому зараз 84, народився у сім*ї українських емігрантів у Чикаго, які приїхали з містечка під Києвом

В історії людства можна відзначити принаймні дві визначальні події, які сприяли розвитку телекомунікацій: у 1876 році Олександр Белл здійснив перший телефонний дзвінок, а вже у 1973 році українець Мартін Купер використав для цього дивовижний пристрій, який сьогодні є невід’ємною частиною нашого життя. І як ви вже здогадалися – мова піде стільниковий телефон.

Цього року нашим «чарівним паличкам» виповнилося 40 років, тому ми розповімо про історію їх виникнення, а також про винахідника мобільних телефонів – Мартіна Купера.

Купер зібрав команду, якій вдалось розробити і зібрати неіснуючий до цього продукт за 90 днів. Телефон важив близько 2,5 кг, за що був названий «цеглиною». Акумулятора вистачало лише на 20 хвилин розмови. Але рука все рівно не могла втримати таку трубку довше. Тим не менше, це аж ніяк не вплинуло на його популярність.
Вперше Купер подзвонив з мобільного телефону у 1973 році голові конструкторського відділу компанії Bell Labs, Джоелу Енгелу. Потім він згадував: «Не пам'ятаю, що він тоді відповів, але мені здалося, що я чув, як скриплять його зуби». :)

Вже у 1989 році в магазини надходить нова версія телефону. Цього разу він був удвоє меншим і міг поміститись у кишені. Так Купер розпочав еру «чим тонше, тим краще».

Впродовж своєї кар’єри в Motorola винахідник працював над багатьма революційними проектами. В його доробок входять портативні кишенькові рації і пейджери. Але головним його досягненням залишається телефон DynaTAC.

Його кар’єрний шлях розпочався у компанії Motorolа, що тоді конкурувала з Bell Labs у розробці автомобільних стільникових телефонів. Саме тут він створив свій перший мобільний пристрій DynaTAC.

Немає коментарів:

Дописати коментар